Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Παράνομη η απόφαση απαγόρευσης διέλευσης σκαφών ανάμεσα σε Σκορπιό και Σκορπίδι

Άρθρο του  Ελευθέριου .Π. Κατωπόδη, δικηγόρου

Με μεγάλη μας έκπληξη, απορία και δικαιολογημένη αγανάκτηση,διαβάσαμε ότι ο κ. Λιμενάρχης Λευκάδας, απαγόρευσε την ΔΙΕΛΕΥΣΗ πλοίων  και πλοιαρίων στο στενό ανάμεσα στο Σκορπιό και το Σκορπίδι!!!!!!!

Συγκεκριμένα με την Α.Φ. 511.4/28-5-2015 και Α.Σ. 2625 απόφασή του, ” Απαγορεύεται η διέλευση κάθε επεγγαλματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από την δυτική, όσο και από την Ανατολική είσοδο τουθαλασσίου διαύλου”.
Την απόφασή του αυτή την στηρίζει στα άρθρα 10 παρ. 2, 220,231,295 και 296 του Γ.Κ.Λ. Λευκάδας (ΦΕΚ 459Β/1978).

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά παραβάση των διατάξεων του Γ.Κ. αλλά και των άρθρων τα οποία αυτή η ίδια απόφαση επικαλείται.
Ειδικότερα: Το άρθρο 10 περιλαμβάνεται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄του  Κανονισμού, το οποίο ρυθμίζει και προβλέπει ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΠΛΟΙΩΝ  ΕΝΤΟΣ ΛΙΜΕΝΩΝ μόνο.
Πλέον ειδικότερα: H παρ. 2 του άρθρου 10 ορίζει: ” Απαγορεύεται η αγκυροβολία πλοίων εις απόσταση μικροτέρα από  πεντακόσια (500) μέτρα, από κάθε υποβρύχια κατασκευή ή καλώδιο”.
Το άρθρο 220 απαγορεύει τη “λήψη θαλασσίων λουτρού εντός λιμένος και των διαύλων”, το δε άρθρο 231 ρυθμίζει τα της αλιείας και των αλιέων, ενώ τα άρθρα 295 και 296 αναφέρονται στα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 1) Η εκδοθείσα απόφαση απαγόρευσης δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Γ.Κ.Λ.Λευκάδος, πολύ δε περισσότερο από τις επικαλούμενες διατάξεις.

Είναι συνεπώς παράνομη και παράτυπη,  κάτι που ο οποιοσδήποτε πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται και ως εκ τούτου ακυρωτέα.
Είναι δε και αντισυνταγματική διότι κατά τρόπο παράνομο αποστερεί από κάθε πολίτη το αναφαίρετο συνταγματικό του δικαίωμα νααπολαμβάνει το φυσικό αγαθό της θάλλασας όπως αυτός θέλει.

2) Η βάπτιση του στενού Σκορπιός-Σκορπίδι σε “δίαυλο”είναι εφεύρεση, που μόνο ο κ. Λιμενάρχης μπορεί και οφείλει να εξηγήσει, αφού κατά Μπαμπινιώτη “δίαυλος σημαίνει “στενή δίοδος που συνδέει δύο θάλασσες”. Ποιες θάλασσες κ. Λιμενάρχα και ποιος δίαυλος; Δίαυλος είναι ο της Λευκάδας που πράγματι ενώνει δύο θάλασσες. Γιατί  αυτή η διαστρέβλωση κ. Λιμενάρχα;
3) Η παρ. 2 του άρθρου 10 σαφώς ουδόλως αναφέρεται σε απαγόρευση “διέλευσης” αλλά μόνο σε “αγκυροβόλια εντός λιμένων ή σεμέρη που υπάρχουν υποβρύχιες κατασκευές ή  καλώδια, όπως στην περιοχή “Παναγίτσα” όπου για την περιοχή αυτή εκδόθηκε η σχετική απόφαση με Α.Φ 511.17/7-5-2015 απόφαση, με την οποία απαγορεύεται το αγκυροβόλιο στην περιοχή αυτή.
Γιατί η παράβλεψη αυτή κ. Λιμενάρχα;

4) Ο θαλάσσιος χώρος, την διέλευση του οποίου απαγορεύει η απόφαση παρανόμως, ούτε λιμάνι είναι ούτε όρμος, αλλά χώρος ανοικτής θάλασσας και χώρος πορείας  και διέλευσης δεκαετιών τώρα, για τα πλοία τουριστικά και επαγγελματικά, την οποία διέλευση και πορεία προστάτευε και διευκόλυνε  ο αείμνηστος Ωνάσης.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα πρέπει ο κ. Λιμενάρχης να ανακαλέσει άμεσα την ληφθείσα παρανόμως και εκτός Κανονισμού Λιμένος και η οποία πέραν αυτών προσβάλλει το απόλυτο συνταγματικό και ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη για τη χρήση και απόλαυση των ελεύθερων θαλασσίων χώρων.
Είμαι δε σίγουρος ότι ούτε και ίδιος ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού (και όχι της θάλασσας) θα συμφωνούσε με  τον υπερβάλλονται ζήλο του κ. Λιμενάρχη και την απόλυτη και αδικαιολόγητη υπερπροστασία του από τις τοπικές Λιμενικές Αρχές.
Τέλος δεν αρκεί η απλή και σωστή διαμαρτυρία και πολιτική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να ανακληθεί η παρά τον Νόμο ληφθείσα αυτή απόφαση, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι φορείς και οι Δήμοι προς την κατεύθυνση της νόμιμης δικαστικής ακύρωσής της.
Λευτέρης Π.Κατωπόδης
Δικηγόρος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Λευτέρη δεν μου τα λές καλά, δεν μου τα λες καλά!

    Είσαι ή δεν είσαι υπερ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Η κυβέρνησή σου δεν ψήφισε υπέρ της παραχώρησης των Αιγιαλών και των παραλιών στους ιδιώτες; Τι σε πειράζει δηλαδή να πάρουν και λιγάκι θάλασσα;

    Αυτά κάνετε και να θέλει κανένας χριστιανός ν΄αγοράσει την Θηλιά, το ξανασκέφτεται. Σου λέει άντε που θα πάω εγώ να τσακώνομαι με το Εργατικό Κέντρο και τον Λευτέρη άμα θα κλείσω κι εγώ το στενό της Θηλιάς με του Στραβουνάμου για ασφάλεια!

    Αυτά κάνετε και λέτε και δεν θα αγοράσει κανείς τα νησιά μας και θα μείνουμε με το χρέος!

    Αντί να διευκολύνουμε τις επενδύσεις φεύγοντας από το Μεγανήσι να μην ενοχλούμε την ανάπτυξη, καθόμαστε και κάνουμε πόλεμο στους επενδυτές!

    Μωρέ αυτή η χώρα δεν σώνεται με τίποτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights