Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Υποθαλάσσια και συζητήσεις περί “κυβισθήσεων” τέλος!

Εισήγηση σχετική με την σύνδεση της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία κατέθεσε στην χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Λευκάδας  Κ. Δρακονταειδής η οποία και ψηφίστηκε.  Στην εισήγηση, που μπορείτε παρακάτω να την διαβάσετε ολόκληρη, ο Κ. Δρακονταειδής εξηγεί τους λόγους που είναι αντίθετος στην κατασκευή του υποθαλάσσιου τούνελ καθώς και στη Μαρίνα μεγάλων σκαφών (υψηλό κόστος κατασκευής, διόδια στους πολίτες, καταστροφή του περιβάλλοντος με τα ` δώρα`  που δίνονται στους μεγαλοεργολάβους, άλλες σημαντικότερες ανάγκες υποδομών της Λευκάδας  κ.α) .

Στη συνέχεια της εισήγησης του,  πρότεινε η ζεύξη να γίνει στο ίδιο σημείο που θα γινόταν η υποθαλάσσια, να φτάνει όμως κάποιος εκεί όχι μέσω του δρόμου που θα κατασκευαζόταν αν υλοποιούταν η μαρίνα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας την κατασκευή της οποίας απορρίπτει, αλλά με διαπλάτυνση  (και προέκταση) του μονοπατιού που τώρα οδηγεί στο καρνάγιο. Στο σημείο που στο σχέδιο της υποθαλάσσιας  ζεύξης είναι το τούνελ,  να κατασκευαστεί άλλη μια γέφυρα, ανοιγόμενη ή συρταρωτή όπως λέει και παράλληλα να κατασκευαστεί προβλήτα για μικρά κρουαζιερόπλοια στην ευρύτερη περιοχή.

Η εισήγηση του Δημάρχου τέθηκε προς συζήτηση με την κατάθεση ερωτήσεων και τοποθετήσεων επί του θέματος, τόσο των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων όσο και των Δημοτικών Συμβούλων που ζήτησαν το λόγο.

Αντίθετοι προς την εισήγηση του Δημάρχου ήταν η παράταξη του Σπύρου Μαργέλη. Τόσο ο ίδιος όσο και η Δημοτική Σύμβουλος Μαριάνα Καρφάκη υποστήριξαν τα πλεονεκτήματα που η κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης θα επιφέρει.

Ο Σπύρος Μαργέλης στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η ζεύξη είναι ένα έργο που συζητιέται και γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση του από το 1980. Τότε που αποφάσισαν ότι η ζεύξη πρέπει να γίνει νότια της πόλης ώστε να αποτρέπεται η κυκλοφοριακή της συμφόρηση. Αυτό, όπως είπε,  έγινε νόμος του κράτους και ακολούθησαν πάρα πολλές μελέτες και αδειοδοτήσεις  ώστε το έργο να γίνει ώριμο. Προσπάθειες που υποστηρίχθηκαν από  την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Λευκάδας.

Η σκέψη αρχικά, είπε ο Σπύρος Μαργέλης,  ήταν το έργο να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση, κάτι  που λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν το ανέτρεψε και προέκυψε η παραχώρηση με ανταποδοτικότητα. Για το λόγο αυτό και για να γίνει το έργο ελκυστικότερο προς τους επενδυτές προστέθηκε σε αυτό η Μαρίνα μεγάλων σκαφών, που όπως είπε πιστεύει ότι θα βοηθήσει τον τουρισμό του νησιού. Ο Σπύρος Μαργέλης  επέμεινε στην ιδέα της υποθαλάσσιας  ζεύξης καλώντας το Σώμα να διεκδικήσουν να γίνει το έργο μέσω δημόσιων επενδύσεων, χωρίς την κατασκευή της μαρίνας στη λιμνοθάλασσα. Συμφώνησε με την πρόταση του Θαν . Καββαδά,  που πρότεινε η συγκεκριμένη μαρίνα να δημιουργηθεί σε άλλη περιοχή του νησιού. Να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο ο Σπύρος Μαργέλης που δήλωσε σίγουρος,  πως στα επόμενα δέκα χρόνια  από αυτά που προτείνει ο  Κ. Δρακονταειδής δεν θα έχει γίνει τίποτα.

O Βασίλης Αραβανής είπε να γίνει ημερίδα όπου θα συζητηθεί το θέμα της ζεύξης του νησιού και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την αυξημένη σεισμικότητα της περιοχής σε σχέση με την κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης.

Η Δήμητρα Σταματέλου είπε ότι συμφωνεί με την εισήγηση εκτός από τις τρεις πρώτες παραγράφους.

Ο Κώστας Γρηγόρης ρώτησε τον Δήμαρχο γιατί άλλαξε στάση σε σχέση με αυτό που έχει ψηφίσει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε συζητηθεί το θέμα ,τον Απρίλιο του 2014 πριν από τις Δημοτικές  εκλογές . Τότε το  Δημοτικό Συμβούλιο και με την ψήφο της παράταξης `Όλοι για τη Λευκάδα` συμφωνούσε με την υποθαλάσσια ζεύξη από κρατική χρηματοδότηση χωρίς διόδια και μαρίνα.  Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι τότε προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που έδινε `προίκα στη κατασκευάστρια εταιρία και μας έφερνε προ τετελεσμένων γεγονότων. Τώρα που η νέα κυβέρνηση προχωράει σε νέο σχεδιασμό των έργων πρέπει να διεκδικήσουμε έργα υποδομής με προτεραιότητα αυτά που έχουμε πιο μεγάλη ανάγκη.

πηγή κι όλη η εισήγηση της δημοτικής αρχής εδώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights