Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Αδήριτη κοινωνική ανάγκη: Να ανακληθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κ.Ε.Δ.

του Λευτέρη Π. Κατωπόδη

Πριν από 5, αν δεν κάνω λάθος, χρόνια, κατασκευάστηκε στο “Φανάρι” το ισόγειο οίκημα, το οποίο στη συνέχεια εκμισθώθηκε από το Δήμο σε δημότη του νησιού.
Η κατασκευή και λειτουργία του άνω οικήματος, χωρίς αμφιβολία, εξυπηρετεί τα μέγιστα τους ντόπιους και ξένους λουόμενους, στη παραλία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Αποτελεί δηλαδή, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, μια παραθαλάσια διέξοδο, για όσους, ντόπιους και ξένους, την επισκέπτονται.
Όλοι οι κάτοικοι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, γνωρίζουν από δηλώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ότι έχει κατασκευαστεί νόμιμα.

Αμέσως μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η Κ.Ε.Δ., κατόπιν αυτοψίας, προέβη στην έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης και καλεί τον Δήμο να προβεί σε αυτήν “εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος”.
Διαφεύγει στην παραπάνω υπηρεσία ότι όλα αυτά τα χρόνια, το παραπάνω οίκημα έχει εκμισθώσει ο Δήμος σε  δημότη, που έχει στην οικογένειά του άτομο με ιδιαίτερες Μ.Ε.Α.

Ανεξάρτητα από ό,τιδήποτε άλλο, προκύπτουν τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

1) Εγνώριζε ή όχι η Κ.Ε.Δ. ότι ο χώρος, που έχει ανεγερθεί το οίκημα, αποτελεί ιδιοκτησία του, καθώς επίσης ότι κατασκευάστηκε χωρίς άδεια, όπως επικαλούνται κάποιοι και αν ναί σε τι ενέργειες είχε προβεί  έξι χρόνια τώρα;
2) Γιατί η Κ.Ε.Δ. δεν διεκδίκησε , τα μισθώματα, ζημιώνοντας, ίσως, το Ελληνικό δημόσιο με την αμέλειά της αυτή; Γιατί τώρα ξαφνικά αυτή η σπουδή;
3)Η αρμόδια πολεοδομική αρχή, αν ισχύουν τα περί παραβατικότητας κατά την ανέγερση, γιατί δεν προέβη στις δέουσες ενέργειες, όπως πράττει συνήθως για οποιονδήποτε πολίτη;
4) Και τέλος γνωρίζουν οι παραπάνω υπηρεσίες ότι αν κατεδαφιστεί το κτίσμα αυτό, καταστρέφεται μια οικογένεια, μέλος της οποίας είναι και άτομο με Μ.Ε. Α. ;

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με την επικαλούμενη παραβατικότητα και τους υπέυθυνους αυτής.
Η ξαφνική σπουδή  και δραστήρια ενεργητικότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει είναι η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, η καταστροφή μιας οικογένειας, που δεν φταίει σε τίποτε και  η έναρξη δικαστικών αγώνων μεταξύ νυν και πρώην Δημοτικής Αρχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο.
Νομίζω λοιπόν ότι από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει άμεσα η ανάκληση του εκδοθέντος πρωτοκόλλου, έτσι ώστε με ψυχραιμία, πλήρη ενημέρωση και κοινωνική ευαισθησία, να επαναεξετάσουν το θέμα, έτσι ώστε να δοθεί η αρμόζουσα λύση και να αποφευχθούν έριδες και φιλονικείες, αφού το Δημόσιο δεν οφείλει μόνο να διεκδικεί, αλλά και να αποδίδει κυρίως κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο δε Δήμος να δεί το θέμα σφαιρικά και κοινωνικά και να ασκήσει άμεσα ανακοπή κατά του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, πριν παρέλθει η τριακονθήμερη προθεσμία.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Και ποσο θα κοστισει στον Δημο η κατεδαφιση-μεταφορα μπαζων & αποκατασταση του χωρου,πιθανη αποζημιωση στον ενοικιαστη?
    θα το εχουμε πληρωσει δυο φορες και δεν θα το’χουμε.
    Συμφωνω με τον Κο Κατωποδη να γίνει άμεσα η ανάκληση του εκδοθέντος πρωτοκόλλου και να προστατευθουν τα εσοδα του Δημου αλλα και οι εργαζωμενοι που δεν φταινε σε τιποτα.

  2. Συμφωνώντας με τον Λευτέρη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλων των φορέων όλες οι παράμετροι που συνάγουν την καλύτερη λύση για την αποφυγή της κατεδάφισης.
    Και βέβαια πρωτεύει οι αρμόδιοι φορείς να αφουγκράζονται την κοινωνία, και βέβαια η διόρθωση της κατάστασης θα πρέπει να κινηθεί λαμβάνοντας υπόψη το γνωστό οικογενειακό πρόβλημα που δημιουργείται με την ευαισθησία που με υπερηφάνεια τολμώ να πω ότι διακρίνει κάθε Μεγανησιώτη. Παρακαλούμε κ. Δήμαρχε, η διόρθωση σε κάθε σύστημα γίνεται με οχι καταστρέφοντας το αλλά βρίσκοντας το μηχανισμό προς το επιθυμητό κέρδος μόνιμης κατάστασης. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights