Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για τα ανεπιτήρητα ζώα

Σύμφωνα με τις διατάξεις  της παραγράφου 2 του άρθρου 17  Ν.4056/12, «οι Δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους».

Στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι «Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.»

Στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.»

Τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στο δήμο μας, σύμφωνα με αναφορές και καταγγελίες πολιτών, έχουν γίνει φορείς καταστροφών (πολλές φορές ολοκληρωτικών) της περιουσίας των συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια, στα ημιορεινά και ορεινά του δήμου μας αλλά και στα μικρά κατοικημένα νησιά.

Για την προάσπιση των περιουσιών των συμπολιτών μας, ο Δήμος μας θα προβεί σε όλες τις σύννομες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στα πλαίσια αυτά καλούνται οι κτηνοτρόφοι άμεσα να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Κανονισμού Βοσκοτόπων του Δήμου και του Ν. 4056/12.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα εφαρμόσει το άρθρο 12 του Κανονισμού Λειτουργίας Βοσκοτόπων του Δήμου (απόφαση Δ.Σ. 375/12), το οποίο αναφέρει ότι: «Οι Κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στο τόπο εγκατάστασης του ποιμνίου να κατασκευάσουν χώρους σταυλισμού όπου υποχρεωτικά θα σταυλίζονται τα ζώα τους τις νυχτερινές ώρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανακαλείται η άδεια βόσκησης.» και θα ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, τη σύλληψη των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και την πιστή εφαρμογή όλων των διατάξεων του άρθρου 17 του νόμου 4056/12. 

                                                          Ο Αντιδήμαρχος

                                                           Μάρκος Νικητάκης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Με την παρούσα ανακοίνωση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατόχους σκαφών…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Με την παρούσα ανακοίνωση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατόχους σκαφών που βρίσκονται αγκυροβολημένα στον θαλάσσιο χώρο του Τουριστικού […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights