Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2018

ΤΑΟΛ και Συνεταιρισμοί (του Ζώη Μικρώνη)

Τι γίνεται με τους συνεταιρισμούς στη Λευκάδα;

Δυστυχώς τα ίδια με όλη την Ελλάδα.

Κοντεύουν να τους διαλύσουν.

Από τη πολιτεία- πλήρη απαξίωση.

Συστηματικά τους απαξιώνουν, με υποβάθμιση της συνεταιρικής συνείδησης, αδιαφορία για την κοινή προκοπή, διορισμούς που δεν ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες. Από την πολιτεία νομοθεσία πολύπλοκη και διαλυτική, τεχνική υποστήριξη ανύπαρκτη.

Εδώ που φτάσαμε τι λένε οι φωστήρες του νεοφιλελευθερισμού – κυρίως των κυβερνητικών κομμάτων; Πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι. Δηλαδή να διαλυθούν εντελώς. Με την πολιτική τους οδηγούνται εκεί μαθηματικά. Αντίθετα σε μια σειρά προηγμένες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.) οι συνεταιρισμοί είναι σύγχρονες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Στη μικρή Λεκάτ επίσης, πόλη 4.000 κατοίκων στη νότια Γαλλία, με την οποία ο δήμος μας έχει κάνει συναδέλφωση η εικόνα είναι επίσης πολύ καλή. Διαπιστώσαμε όσοι πήγαμε με την Νέα Χορωδία με έκπληξη το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ποτοποιίας, που έγινε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του συνεταιρισμού και τη βοήθεια του Δήμου.

Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και εδώ στη Λευκάδα ώστε οι συνεταιρισμοί «να πάρουν τα πάνω τους».

Μερικές πρώτες προτάσεις γενικότερα είναι:

–          Σύγχρονη συνεταιριστική νομοθεσία, αξιοκρατικοί διορισμοί σύμφωνα με τις ανάγκες.

–          Ειδικού σκοπού χρηματοδότησης συνεταιρισμών και αγροτών από κρατική τράπεζα.

Σε όλα τα σύγχρονα κράτη υπάρχουν κρατικές τράπεζες και ειδικά προγράμματα συνεταιρισμών.

Εδώ στη Λευκάδα:

–          Προσπάθεια σύγχρονης τροποποίησης για επιλεγμένο κρασί και λάδι, προσπάθεια και επιβράβευση της ποιότητας.

–          Εκθετήριο παλαιού τρόπου παραγωγής σε λάδι και κρασί με ταυτόχρονη πώληση άλλων αγροτικών προϊόντων ποιότητας προέλευσης.

Οι εκθέσεις τοπικών αγροτικών προϊόντων που ξεκίνησαν στους Σφακιώτες (πλησίον Πλατείας Λαζαράτων) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση να αγκαλιάζει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα, μακριά από εμπορικές νοθεύσεις.

Έτσι οικοδομείται σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη στα προϊόντα «προέλευσης» που εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές.

Τέλος χρειάζεται να γίνει διάλογος ανοιχτός με όλη τη κοινωνία. Παρακαλώ πολύ τους συνεταίρους και όλους του συμβουλίου του ΤΑΟΛ να οργανώσουν ανοιχτές διαδικασίες ενημέρωσης του κόσμου, με τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ζώης Μικρώνης

Σχετικά άρθρα

Να αποβληθούν οι «αυθαίρετοι χρήστες” από το διατηρητέο κτήριο στη Λευκάδα ζητά η ΕΤΑΔ. Η αντίδραση του (απερχόμενου) Δημάρχου Λευκάδας (αναν.)

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμαρχου Λευκάδας στον Prisma 95,1 λίγες ώρες μετά την χθεσινή πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *