Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Κώστα Δρακονταειδή στην ηλεκτρονική εφημερίδα avgi.gr: “Δεν τάξαμε τίποτε σε κανέναν”

Πρώτο μας στοίχημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας.

– Η ενεργοποίηση του κόσμου, η συμμετοχή των πολιτών είναι ένα πεδίο που θα δοκιμαστούμε.

– Θα συνεργαστούμε με τους πάντες για το καλό του τόπου, θα συγκρουστούμε με όλους όσοι δεν θέλουν το όφελος των πολλών.

“Θα δώσουμε εξετάσεις την επόμενη πενταετία” τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Δρακονταειδής, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με ενθάρρυνση της συμμετοχής της ίδιας της κοινωνίας. “Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης πολύ μεγάλο” συνεχίζει αναφερόμενος τόσο στις προσδοκίες των πολιτών όσο, όμως, και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται δήμαρχος προερχόμενος από την Αριστερά. Χαρακτηρίζει πλεονέκτημα της νέας Αρχής ότι δεν έχει οικοδομήσει πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες, “δεν τάξαμε τίποτα και σε κανέναν” λέει υπογραμμίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με καθαρό και δίκαιο τρόπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ

*Περιμένατε τη νίκη;

Φυσικά. Πρώτο είναι το στοιχείο της πίστης: αν δεν πιστεύεις κάτι δεν μπορείς να το καταφέρεις. Το δεύτερο είναι ότι εμείς, τόσο εγώ προσωπικά όσο -κι αυτό είναι το σημαντικό- η Κίνηση, έχουμε μια συνέχεια από το 2006 με διαρκή λειτουργία, με τα γραφεία μας να λειτουργούν, με δράσεις, πρωτοβουλίες αλλά και με προτάσεις. Δεν ήταν δηλαδή ο λόγος μας μόνο αντιπολιτευτικός, με την έννοια της καταγγελίας. Και βεβαίως το τρίτο και καθοριστικό στοιχείο ήταν οι ίδιοι οι πολίτες, αυτοί που μας έδιναν τη δύναμη να πιστεύουμε στη νίκη. Φαινόταν σε όλη τη διάρκεια, προεκλογικά και προηγούμενα, ότι οι πολίτες ήθελαν να αλλάξουν πράγματα, κατεστημένες αντιλήψεις και λογικές. Και νομίζω αυτό εκφράστηκε με το αποτέλεσμα.

*Ποια είναι τα μηνύματα του κόσμου; Τι θέλουν να αλλάξει;

Υπάρχουν δύο διαφορετικά πεδία. Το πρώτο είναι γενικότερο: ζητούσαν και ζητούν από τους πολιτικούς, τους αυτοδιοικητικούς στη συγκεκριμένη περίπτωση, να είναι δίκαιοι και καθαροί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και να αντιδράσουν σε όλα αυτά που γίνονται στην πατρίδα μας. Και υπάρχει και ένα δεύτερο που αφορά πιο στενά το τοπικό. Αυτό που εκπέμπει κυρίως ο κόσμος είναι η ανάγκη …για βελτίωση της καθημερινότητάς του. Κι αυτό νομίζω ότι μέτρησε πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. Θεώρησαν δηλαδή οι πολίτες ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους, γι’ αυτό και μας εμπιστεύτηκαν. Υπ’ αυτήν την έννοια, οι προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από εμάς είναι μεγάλες, γι ‘αυτό και εγώ προσωπικά αλλά και η δημοτική μας κίνηση αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει να αποδείξουμε πράγματα και πιστεύω ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, θα το καταφέρουμε.

*Κάνετε σκληρή κριτική στον Καλλικράτη και στην ευρύτερη μνημονιακή πολιτική για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τους Δήμους. Αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλείστε να αναλάβετε δράση…

Φυσικά και κάνουμε σκληρή κριτική. Κάναμε και από το 2010 στον Καλλικράτη γιατί θεωρούσαμε ότι είναι η αρχή ενός σχεδίου που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο. Ποιος ήταν αυτός; Να μειωθεί ο παρεμβατικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία και η ίδια να απαξιωθεί ώστε να προωθήσουν τις πολιτικές που περιλαμβάνει το σχέδιό τους.

*Αυτό πώς θα το ξεπεράσετε;

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, θεωρούμε ότι μπορεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη μεριά των Δήμων που θα αμβλύνουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Να το πω με ένα παράδειγμα, κρίσιμο κατά τη γνώμη μας, που δείχνει έναν τρόπο να παρέμβεις ουσιαστικά. Το παράδειγμα των αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Κοινότητες. Υπάρχουν αυτές που περιγράφονται από τον Καλλικράτη και αυτές που θέλουμε εμείς να παραχωρήσουμε δίνοντας, επί της ουσίας και όχι επί του τύπου, ρόλο στις Κοινότητες. Να καταλάβουν δηλαδή οι πολίτες ότι συμμετέχουν στην τοπική διακυβέρνηση. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η ιστορία του συμμετοχικού προϋπολογισμού: μέσα σε αυτές τις συνθήκες που είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις προϋπολογισμό, οι πολίτες και οι φορείς τους να συμβάλουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πάρα πολύ λίγα. Έχει σημασία, όμως, και το πώς τα διαχειρίζεσαι αυτά τα λίγα που αναλογούν στην όποια Κοινότητα: η επιλογή της, αυτά που θέτει ως προτεραιότητα για τον τόπο της, πρέπει να είναι για εμάς συμβόλαιο, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.

*Βρισκόμαστε βέβαια σε μια εποχή που δεν υπάρχει κουλτούρα συμμετοχής.

Εδώ θα δοκιμαστούμε. Καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις και σε αυτό το επίπεδο -γιατί είναι πολλά τα επίπεδα που πρέπει να δώσουμε εξετάσεις. Αν δεν το πετύχουμε, δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κανένα στοίχημα. Άρα για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής από την πρώτη μέρα. Ο πολίτης βλέπει τον αιρετό, τον δήμαρχο ή τον σύμβουλο και τον κοιτάζει κυριολεκτικά με μισό μάτι. Εμείς καλούμαστε να χτίσουμε αυτές τις σχέσεις από την αρχή. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τον Δήμο, τον κατεξοχήν λαϊκό θεσμό, τον πιο κοντινό στον πολίτη. Αυτοί προσπαθούν με το θεσμικό πλαίσιο να «απομακρύνουν» τη σχέση πολίτη και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς προσπαθούμε αυτή τη σχέση να τη φέρουμε πιο κοντά.

“Το ζήτημα του πολιτικού κόστους είναι το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει”

*Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;

Θα έλεγα ότι η πρώτη μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι η μάχη της καθημερινότητας. Δηλαδή να γίνουν πράγματα που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά που έλειπε η πολιτική βούληση για να γίνουν. Για παράδειγμα: υπάρχει μια γενικότερη αταξία, δείτε το στην πόλη, στο Νυδρί, σε διάφορα μέρη και με διάφορες εκφάνσεις. Θα συζητήσουμε με τους πολίτες και με τους φορείς τους αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και πράγματα που άλλοι δείλιασαν να κάνουν θεωρώντας ότι μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος. Για εμάς δεν ισχύει αυτό. Το ζήτημα του πολιτικού κόστους είναι το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει.

*Υπάρχουν πολλά μικροσυμφέροντα…

Θα έλεγα ότι τα μικρά είναι περισσότερα από τα μεγάλα, όχι με την έννοια του συνολικού μεγέθους αλλά με την έννοια της λογικής. Δηλαδή ο άλλος θέλει τη βόλεψή του. Να το πω πάλι με ένα παράδειγμα: βάζεις τον κάδο μπροστά στο σπίτι του γιατί εκεί είναι, κατά τη γνώμη της δημοτικής αρχής, η καλύτερη θέση και αυτός πάει το βράδυ και τον τσουλάει στου διπλανού. Αυτή είναι μια μίζερη νοοτροπία που θα προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, πρέπει να δώσουμε μήνυμα από την αρχή ότι τους αντιμετωπίζουμε όλους με δίκαιο τρόπο: έτσι θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τη συνεννόηση.

*Γιατί να πετύχετε εσείς εκεί που απέτυχαν άλλοι;

Γιατί εμείς δεν τάξαμε τίποτα και σε κανέναν. Έτσι γίνεται ας το πω πιο εύκολο για εμάς να διαχειριστούμε με αποφασιστικότητα την επόμενη μέρα. Έρχεται κάποιος και ζητά να κλείσει η λακκούβα μπροστά από το σπίτι του: εμείς, όμως, δεν είπαμε προεκλογικά Κώστα, Γιάννη, Μαρία, μόλις βγούμε θα λύσουμε προνομιακά το δικό σου πρόβλημα. Εμείς είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα. Δεν διαμορφώσαμε τέτοιες σχέσεις με τους πολίτες. Αυτό βέβαια ίσως, είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι ότι οι “λακκούβες” είναι πολλές: και το δικό μας στοίχημα είναι πώς να κλείσουμε όσο γίνεται περισσότερες.

*Υπάρχουν όμως και μεγάλες προκλήσεις για τη νέα δημοτική αρχή, όπως είναι οι παραλίες, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. Υπάρχουν και μεγάλα συμφέροντα πίσω από αυτά.

Υπάρχουν και τέτοια, δεν υπάρχουν όμως μόνον τέτοια. Να το πω με ένα παράδειγμα: πώς θα μπορέσουμε να περπατήσουμε το ζήτημα των απορριμμάτων. Τα γενικότερα συμφέροντα που παίζονται στο ζήτημα των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένα και γνωστά, ο ρόλος για παράδειγμα που θέλουν να παίξουν οι Γερμανοί. Εμείς, όμως, καλούμαστε να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από πιο παλιά -και με δικιά μας συμβολή- και δεν έχει ολοκληρωθεί. Μπορούμε να καταφέρουμε σύντομα να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί. Βεβαίως υπάρχουν και άλλου τύπου συμφέροντα, τα πολύ μεγάλα, στα οποία αναφερθήκαμε αναλυτικά και προεκλογικά, όπως είναι το παράδειγμα της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας. Για εμάς δεν είναι προτεραιότητα η υποθαλάσσια, εμείς θέλουμε να λύσουμε μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι ο βιολογικός, τα σκουπίδια, η ύδρευση. Τα συμφέροντα που παίζονται ήταν και είναι μεγάλα, εμπλέκονται και οι εθνικοί εργολάβοι σε αυτήν την ιστορία. Εμείς τα ονοματίσαμε όλα αυτά και προεκλογικά και αν το έργο τελικά γίνει, πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους όρους, έξω από αυτά τα συμφέροντα και όχι με τον τρόπο που προσπάθησαν να περάσει, δηλαδή με την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, με διόδια, με ταύτιση του έργου με την δημιουργία μιας Μαρίνας πολυτελών σκαφών.

*Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε μεγάλες συγκρούσεις;

Θα είμαι απολύτως σαφής: είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους πάντες από την Πολιτεία, την κυβέρνηση, τα υπουργεία, μέχρι τους φορείς των πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες. Αυτή είναι η διάθεσή μας, αυτή είναι η πρόθεσή μας. Ο σκοπός αυτής της συνεργασίας θα είναι ένας και μοναδικός, δεν υπάρχει δεύτερος: πώς θα κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Αν μέσα από αυτές τις προσπάθειες για συνεργασία δούμε ότι διάφοροι αντιδρούν με τους δικούς τους τρόπους, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε. Και πάλι με τον ίδιο σκοπό: να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Εμείς την ανάπτυξη, και το τονίζω αυτό, τη θέλουμε για τους πολλούς, σε όφελος των πολλών. Γιατί έτσι μπορούμε να έχουμε και μια πιο δίκαιη ανακατανομή του εισοδήματος, εσωτερική εννοώ, της Λευκάδας. Προφανώς, εάν υπάρχουν κάποιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, που δεν θέλουν το όφελος των πολλών, θα συγκρουστούμε μαζί τους, με τρόπο αποφασιστικό.

*Θεωρείτε ευκαιρία το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων που εκλέχτηκε προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με εσάς;

Γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και τον νέο περιφερειάρχη, Θ. Γαλιατσάτο, και, φυσικά, τον αντιπεριφερειάρχη, Θ. Χαλικιά. Δεν έχουμε απλά μια σχέση γνωστών, έχουμε δεθεί στην πορεία των χρόνων και αυτό προφανώς είναι θετικό γεγονός. Γνωρίζοντας, επίσης, τις απόψεις τους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τα Ιόνια, θεωρώ ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία που θα έχει με τη σειρά της έναν στόχο: το όφελος για τη Λευκάδα.

*Υπάρχουν τα μεγάλα συμφέροντα, τα μικρά συμφέροντα, η γενικότερη αταξία. Δεν ανησυχείτε μήπως χαθείτε κάπου στην πορεία;

Είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο, στη ζωή είναι όλα ανοιχτά. Επανέρχομαι, όμως, στο ζήτημα της πίστης. Αν έχεις ένα σχέδιο για τον τρόπο που θες να πορευτείς και το ξετυλίγεις βήμα βήμα, φυσικά δεν μπορείς να τα ανοίξεις όλα μαζί, αν το διεκδικήσεις, αν κάνεις συμμέτοχους τους πολίτες, αν τους πείσεις για την ανάγκη να γίνουν πράγματα, νομίζω ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να παράξεις για τον τόπο. Και, βεβαίως, αυτό θα είναι καλό και χρήσιμο για εμάς που θα δοκιμαστούμε στην τοπική διακυβέρνηση. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι είναι και ένα στοίχημα με ευρύτερους πολιτικούς όρους αφού για πρώτη φορά συμβαίνει μια τέτοια αλλαγή, να εκλεγεί δηλαδή ένας δήμαρχος που πολιτικά προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Φυσικά, η προσπάθεια της δημοτικής μας κίνησης είναι ευρύτατη και δεν κλείνεται στα στενά κομματικά όρια, αλλά είναι ένα στοίχημα που προσωπικά μου βάζει μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να ανταποκριθώ.

*Πώς θα θέλατε να είναι η Λευκάδα σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Μεγάλη κουβέντα αυτή. Θα ήθελα προφανώς να είναι καλύτερη από σήμερα. Το πόσο καλύτερη δεν μπορεί κανείς να το προδιαγράψει με ακρίβεια γιατί το ξέρετε, υπάρχουν και οι εξωγενείς παράγοντες. Τρομάζω ας πούμε στην ιδέα πόσα θα είναι τα χρήματα που θα δοθούν από την Πολιτεία για να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό του 2015. Ωστόσο είναι για εμάς μια πρόκληση να αυξήσουμε τα δικά μας έσοδα. Γιατί δικός μας στόχος δεν είναι απλώς να διεκδικούμε χρήματα από την Πολιτεία -προφανώς διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και μας το κλέβει η Πολιτεία, κυριολεκτικά το κλέβει. Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε ευθύνη να αυξήσουμε τους δικούς μας πόρους. Όχι με φορομπηχτική πολιτική, όχι με μια πολιτική που θα κάνει αυξήσεις για να εισπράξει περισσότερα, αλλά με ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών. Επίσης, στοίχημα είναι να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να εισπράττουμε έσοδα που αρκετοί συμπολίτες μας, φυσικά όχι όλοι, προσπαθούν να αποφύγουν. Παράδειγμα είναι η ύδρευση. Με ευθύνη του Δήμου, πολλοί είναι εκείνοι που δεν πληρώνουν λογαριασμούς, δεν τους παίρνουν καν.

Η φαντασία στην εξουσία!

*Τι συγκεκριμένο, όμως, θέλετε να έχετε πετύχει;

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα αποφέρει οφέλη σήμερα αλλά θα δίνει ελπίδα και στην επόμενη γενιά. Τα αρνητικά παραδείγματα, δυστυχώς, είναι πολλά. Να, λοιπόν, ένα πράγμα που θα ήθελα: να δω αυτές τις συνθήκες να βελτιώνονται. Δεύτερον: να είναι τα παράπονα των πολιτών για την καθημερινότητά τους λιγότερα. Και, τρίτον, θα θέλαμε να λύσουμε μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και που συνδέονται ευθέως με τα ζητήματα της ανάπτυξης, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα των απορριμμάτων που είναι σημείο κλειδί.

Ας πάρουμε το θέμα της δόμησης. Αν πάτε μια βόλτα στο νησί μπορεί να δείτε στην κορυφή ενός βουνού μια βίλα. Για εμάς δεν είναι ανάπτυξη να χτίζουμε όσα περισσότερα σπίτια μπορούμε. Άρα το ζήτημα της χωροταξίας και των χρήσεων γης είναι πάρα πολύ σημαντικό για να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος. Για να βάλουμε μια τελεία στην καταστροφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Χρειάζονται δεκάδες παρεμβάσεις, χρειάζεται αποφασιστικότητα. Ορισμένοι επιχειρηματίες λειτουργούν με έναν τρόπο αυταρχικό, καουμπόικο. Εμείς είπαμε ότι έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε με όλους. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα όταν αυτό που επιχειρείται είναι έξω από τη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης.

*Με το πλαίσιο να είναι ασφυκτικό, δεν χρειάζεται φαντασία στη διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων;

Χωρίς φαντασία, χωρίς όραμα δεν γίνεται τίποτα. Η φαντασία στην εξουσία έλεγαν τον Μάη του ’68.

*Σας εκφράζει;

Απολύτως. Θέλουμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα που δεν επιχειρήθηκαν. Όλα ξεκινάνε από ένα σημείο στο οποίο επιμέναμε χρόνια τώρα ότι κλειδί είναι η συμμετοχή του πολίτη. Καμιά δημοτική αρχή, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, όσο καλή διάθεση κι αν έχει, όσο κι αν παλέψει τα προβλήματα, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της αν είναι μακριά από τους πολίτες, κλεισμένη μέσα στα γραφεία της. Εμείς θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να είμαστε εξωστρεφείς ώστε να αρχίσει σιγά σιγά η κοινωνία να ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα που της κάνουμε.

Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει σε μια προσπάθεια αλλαγής του τρόπου που λειτουργούμε ως πολίτες. Ένας Δήμος πια με όρους αρχαίας Αθήνας, να καταλάβει ο καθένας ότι μέσα στη λέξη Δήμος περιλαμβάνεται και ο ίδιος και όχι αυτοί που εκλέχτηκαν. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις, πρέπει να ξεκινήσουμε να το κάνουμε όμως. Η κοινωνία αισθάνεται ότι ο Δήμος όλο και απομακρύνεται από τον πολίτη. Είναι η ίδια η καθημερινότητα, η διαχείριση των προβλημάτων και κρίσεων που αναγκάζουν τον δημοτικό άρχοντα να απομακρύνεται κι αυτό είναι ένα ακόμα στοίχημα για εμάς, δηλαδή πώς δεν θα αποξενωθούμε από την κοινωνία. Άρα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Σπέρματα αυτής της ιστορίας υπάρχουν, ε αυτά να τα κάνουμε όλο και περισσότερα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights