Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαρτίου 2024

Η “μαύρη εργασία” συγγράφει και αυτή το δικό της κεφάλαιο στο “success story”

Η «μαύρη εργασία» βυθίζει στο «σκοτάδι» τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Ξεκινάει αύριο στη Γενεύη η ετήσια συνδιάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με σχεδόν αποκλειστικό θέμα τη «μαύρη εργασία». Ένα θέμα που «καίει» και την Ελλάδα, καθώς η ανασφάλιστη και η αδήλωτη εργασία κάνουν θραύση, στα χρόνια της κρίσης.

Όσο και αν προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει το φαινόμενο επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα (10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται ότι δεν έχει ασφαλιστεί από την επιχείρηση που εργάζεται στο ταμείο του) και παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ έντονο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οι ετήσιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, οι απώλειες φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή αρκετά υψηλότερες, αν προστεθεί και η εισφοροδιαφυγή, στην αδήλωτη και την ανασφάλιστη απασχόληση.

Σε κάθε περίπτωση, το επίσημο ποσοστό «μαύρης» εργασίας στη χώρα ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου στο 23,61%, μειωμένο σε σχέση με το υψηλό (40,5%) που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2013. Το δυσάρεστο από την τελευταία μέτρηση όμως είναι ότι βρέθηκε πως το 38,07% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε ότι απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.


Συνέχεια στο dikaiologitika.gr (Βασίλης Αγγελόπουλος)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights