Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Απριλίου 2024

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη Λευκάδα

EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Προέδρου Επιμελητηρίου για τις προοπτικές δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη Λευκάδα  

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι Σάββατο 10 Μαΐου έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση του Προέδρου, κου Σωτήρη Σκιαδαρέση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης σημαντικού στελέχους του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξέταση των προοπτικών δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στην Λευκάδα.

Στο νησί μας παρευρέθηκε ο Δρ. Άρης Καραγιώργης, ωκεανογράφος και Διευθυντής Έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ. Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για τα αρχικά στάδια υλοποίησης καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος τουρισμού του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Μιχαηλίδης,  συζητήθηκαν οι προοπτικές, οι εναλλακτικές επιλογές και τα στάδια που απαιτούνται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Λευκάδα υπό την προϋπόθεση ότι τελικά θα κατατεθεί το σχετικό πολυσυζητημένο νομοσχέδιο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ήδη από το 2012 έχει ασκήσει πιέσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι το καλοκαίρι  θα κατατεθεί το νομοσχέδιο από το εν λόγω Υπουργείο, το οποίο θα προσδιορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των καταδυτικών πάρκων σε όλη τη χώρα. 

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες και ανερχόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, που όμως έχει πλήρως απαξιωθεί από τον Ελληνικό τουρισμό και μάλιστα σε μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων καταδυτικών προορισμών παγκοσμίως (Μεσόγειος), με πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα, ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και πολλά ναυάγια.

Σήμερα ο καταδυτικός τουρισμός παγκοσμίως αφορά μια αγορά 2,5 δις ευρώ.  Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του European Recreational Scuba Training Council ο αριθμός των Ευρωπαίων αυτοδυτών  ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια, οι οποίοι σε ποσοστό πάνω από το 60% επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς. Οι αυτοδύτες έχουν μέση διάρκεια διαμονής τις 10 ημέρες και εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι έως και διπλάσια δαπάνη από αυτή ενός συμβατικού επισκέπτη. Τα παραδείγματα ορθών πρακτικών σε προορισμούς που δημιούργησαν καταδυτικά πάρκα είναι πολλά και με πολλαπλά οφέλη που αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την αύξηση της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και κυρίως την σημαντική επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου. Είναι περιττό δε να ειπωθεί ότι το τελευταίο είναι και το ζητούμενο από όλους τους τουριστικούς προορισμούς και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι επικεντρωμένες  όλες οι ενέργειες του Επιμελητηρίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Λευκάδα  διαθέτει όλες τις προοπτικές να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για καταδύσεις. Προοπτικές που σχετίζονται με την πλούσια βιοποικιλότητα, την προστασία του μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και τους στόχους της  Μακροπεριφέρειας Αδριατικής που δίνει έμφαση στην ανάδειξη και στην προστασία εν γένει του θαλάσσιου τουρισμού.

 Για την Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Άνοιξε πανιά” ο Σπύρος Μαργέλης. Επανέλαβε την εξαγγελία για την μεταφορά του ferry-boat του Μεγανησίου (ηχητικό)

Υπεραμύνθηκε της υποθαλάσσιας ζεύξης και της μαρίνας Επανέλαβε και τη θέση που είχε πει και στην ραδιοφωνική συνέντευξη του στον Prisma 95,1 […]

Και «με τη βούλα» 3θέσιο από 4θέσιο το Δημοτικό Σχολείο στο Μεγανήσι. Τι γίνεται με τα σχολεία της Λευκάδας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1826/22 Ιουνίου 2016 η υπ΄αριθμ. 98986/Δ1 Απόφαση (Ιδρύσεις, Προαγωγές Υποβιβασμοί, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights