Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Καταγραφή της εικόνας της αγοράς εργασίας στη Λευκάδα από την Equal Society

Μία έρευνα με βάση τα στοιχεία της Δομής Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων

Συνολικά 90 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Λευκάδας παρουσιάστηκαν μέσω της «Δομής Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων» του μη κυβερνητικού οργανισμού Equal Society το επτάμηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2013. Στο γράφημα παρουσιάζονται τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη Δομή όλο αυτό το διάστημα. Εμφανές είναι ότι το επάγγελμα που είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι του σερβιτόρου για απασχόληση σε χώρους εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο 2013 όπου παράλληλα είχαν αυξημένη ζήτηση οι υπάλληλοι καθαριότητας, οι ρεσεψιονίστ, το προσωπικό κουζίνας και οι καμαριέρες.

Ενδιαφέρον υπήρξε και για θέσεις υπαλλήλων γραφείου αλλά και για ψήστες και τυλιχτές. Μετά ακολουθούν ειδικότητες όπως μπάρμαν, γυμναστές, πωλητές,  ασφαλιστές κ.α.

Για το καλοκαίρι – φθινόπωρο που πέρασε καθώς και για τον χειμώνα που διανύουμε, τα επαγγέλματα που καταγράφηκαν ήταν σερβιτόροι, προσωπικό καθαριότητας, υπάλληλοι γραφείου, ρεσεψιονίστ, προσωπικό κουζίνας, καμαριέρες, ψήστες, τυλιχτές, μπάρμαν, γυμναστές, πωλητές, ασφαλιστές, κομμωτές, υπάλληλοι πρατηρίου, καθηγητές ξένων γλωσσών, μάγειρες, κρεοπώληδες, οινολόγοι, φύλαξη ηλικιωμένου, γραφίστες, αισθητικοί, τεχνικοί σκαφών, πολιτικοί μηχανικοί.

Το μήνα Ιούνιο όπου ξεκίνησε η λειτουργία της Δομής συγκεντρώθηκαν 50 θέσεις εργασίας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Το γεγονός οφείλεται στην έναρξη της τουριστικής σεζόν σαφέστατα, ενώ τον ίδιο μήνα η Δομή ανάρτησε και προκηρύξεις που αφορούσαν την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, γεωπόνων, φυλάκων, και εποχικού προσωπικού για τους Δήμους Πρέβεζας, Λευκάδας και Μεγανησίου που στο σύνολό τους επρόκειτο για 25 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Τον Ιούλιο οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 30 στον αριθμό σε εβδομαδιαία βάση. Περίπου δέκα θέσεις καλύπτονταν κάθε εβδομάδα και τη θέση τους έπαιρναν νέες. Εξίσου τον Αύγουστο η Δομή πρόβαλε θέσεις ίδιου αριθμού με το 90% τους να επρόκειτο για προσωπικό που θα απασχολούνταν την καλοκαιρινή περίοδο.

Τον Σεπτέμβριο οι θέσεις μειώθηκαν κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους μήνες. Παράλληλα όμως υπήρξε η έναρξη της επιδοτούμενης κατάρτισης 100 ωφελούμενων στο πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ.

Δύσκολοι οι μήνες Οκτώβριος,  Νοέμβριος, Δεκέμβριος στον ιδιωτικό τομέα με περίπου δέκα επαγγελματίες σε εβδομαδιαία βάση να αναζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους για μόνιμη απασχόληση τη στιγμή που το ενδιαφέρον των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερο. Νότα ανακούφισης προσέφεραν οι αιτήσεις υποβολής στα προγράμματα κοινωφελής απασχόλησης πεντάμηνης διάρκειας που προσέλαβαν 141 πολίτες σε Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου.

Εντός Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων στο ΤΟΠΣΑ το οποίο  θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και θα ωφεληθούν 80 καταρτιζόμενοι, ενώ υπήρξε και προκήρυξη για πρόσληψη με σύβαση ορισμένου χρόνου για 6 ειδικευμένους εργάτες στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης Πρέβεζας.

Με μεθοδική έρευνα και έλεγχο η Equal Society συγκέντρωνε και εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις θέσεις απασχόλησης προς ενημέρωση και διευκόλυνση όσων αναζητούν εργασία ή ψάχνουν προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι για εργασία που έρχονταν σε επαφή με τη Δομή ξεπέρασαν τους 200 όλο αυτό το διάστημα ύπαρξής της και επρόκειτο για άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Περίπου 20 άτομα ενημέρωσαν την Equal Society πως βρήκαν απασχόληση μέσα από τον πίνακα της Δομής ο οποίος αναρτάται κάθε εβδομάδα στα τοπικά μέσα και στο γραφείο της Equal Society.

Ο Σπύρος Φρεμεντίτης, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Equal Society λέει για τα αποτελέσματα της Δομής:  «Κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας της «Δομής Ενημέρωσης» είμαι πεπεισμένος ότι με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε το εγχείρημα της Equal Society πέτυχε. Καταφέραμε  όλο αυτό το διάστημα να συγκεντρώσουμε θέσεις εργασίας, που «χάνονταν», είτε δεν καλύπτονταν, είτε ακόμη πέρναγαν στα «ψιλά» και στα «αζήτητα». Άνεργοι Λευκαδίτες και αναζητούντες εργασία όλων των ηλικιών βρήκαν στην Equal έναν καθημερινό σύμμαχο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας που βοήθησαν για να το καταφέρουμε. Από την επεξεργασία των στοιχείων, όπως την παρουσιάζουμε σήμερα διαπιστώνει κάποιος πώς κινείται η αγορά εργασίας στο νησί. Τι ειδικότητες ζητούνται και με τι συχνότητα. Καλούμε τους επαγγελματίες του νησιού να βοηθήσουν στην προσπάθεια μας. Να μας ενημερώνουν για τις κενές θέσεις εργασίας που θέλουν να καλύψουν με προσωπικό. Να ξέρουν ότι έτσι βοηθάνε και το νησί τους, αλλά και τους συμπατριώτες τους».

Πέραν από τις 90 θέσεις που καταγράφηκαν, οι προκηρύξεις προσλήψεων ή συμμετοχής σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και εκπαιδευτικής κατάρτισης που αναρτήθηκαν στη Δομή στο σύνολό τους αφορούσαν 360 ωφελούμενους.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά βέβαια δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της αγοράς εργασίας του νησιού, όμως αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα της εικόνας της. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλοί επαγγελματίες αναζητούν προσωπικό μέσα από γνωριμίες τους χωρίς να αναρτούν αγγελίες, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση σε επαγγέλματα που αναφέραμε είναι πιθανότατα μεγαλύτερη.

Όσον αφορά την τρέχουσα εβδομάδα, η Δομή Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων παρουσιάζει προσφορά εργασίας για ντελίβερι, σερβιτόρους, μάγειρες, προσωπικό κουζίνας, υπάλληλοι πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο της EQUAL SOCIETY που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας,  1ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας: 26450 22578. Email: equallefklada@gmail.com, www.equalsociety.gr

Ο αριθμός ατόμων ζήτησης σε κάθε επάγγελμα για την περίοδο Ιούνιος –Δεκέμβριος 2013

 με βάση τα στοιχεία της ΔΟΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights