Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Ψάχνουν σωτηρία στον ΟΑΕΕ κλείνοντας τα μικρομάγαζα! Επανέρχονται σενάρια υποχρεωτικής υπαγωγής στον οργανισμό

Δεν θα εξαιρούνται ούτε τα μπακαλικάκια στα χωριά! Θα κλείσουν και τα εποχιακά στα μικρά νησιά. Δεν την γλυτώνουν ούτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια:

Ο ΟΑΕΕ διεκδικεί ασφαλισμένους από 12 κατηγορίες εργαζομένων

 Την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των νέων (από 1/1/93) εργαζομένων που ασφαλίζονται ακόμη και για μία ημέρα στο ΙΚΑ και, παράλληλα, αμείβονται με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων κ.α. διεκδικεί το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα», άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα μειωμένα, λόγω ύφεσης και λουκέτων, έσοδά του.

Το σχέδιο για τη… μεταφορά στον ΟΑΕΕ των δεκάδων χιλιάδων απασχολούμενων που παρέχουν υπηρεσίες ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά ασφαλίζονται είτε στο ΙΚΑ είτε στον ΟΓΑ, υπέβαλε η διοικητής Γ. Κωτίδου στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση επισυνάπτοντας λίστα με δώδεκα συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων (τους οποίους διεκδικεί να ασφαλίσει το Ταμείο). Το θέμα, δεδομένων των πολιτικών «τριβών» που αναμένεται να προκαλέσει (ήδη δεκάδες βουλευτές της περιφέρειας «κινούνται» για να μην ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες από τις περιοχές στις οποίες οι ίδιοι εκλέγονται), παραμένει ανοικτό. Και είναι στο τραπέζι προς άμεση μελέτη (επιπτώσεις σε ΙΚΑ και ΟΓΑ) και διαπραγμάτευση με την τρόικα που έχει εντοπίσει το χρηματοδοτικό κενό στον ΟΑΕΕ και στην επόμενη επίσκεψή της θα ζητήσει μέτρα.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ
Η λίστα, την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ», περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

                        

Νέοι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1/1/93 που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τον νόμο 2084/1992, ασφαλίζονται με δήλωσή τους μόνο σε ένα. Η εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ισχύει, όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, «τόσο επί πλήρους όσο και επί μειωμένης απασχόλησης με αποτέλεσμα αυτοαπασχολούμενος ο οποίος παράλληλα εργάζεται ως μισθωτός οσεσδήποτε ημέρες το μήνα -ακόμη και μία ημέρα τον μήνα- να επιλέγει την ασφάλιση του ΙΚΑ».

Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 1.000 κατοίκων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης ασφαλίζονται, εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα, στον ΟΓΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να μετατραπεί ο ΟΓΑ σε Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών», επισημαίνεται αφού η πλειονότητα ασφαλίζεται στον ΟΓΑ με χαμηλότερα ασφάλιστρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτείνεται «εκτός έδρας» της επιχείρησης.

Οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων και οι μέτοχοι εταιρείας του κλάδου (πλην ΕΠΕ και Α.Ε). Οι περισσότεροι, ύστερα από συνεχείς αλλαγές – νομοθετικές ρυθμίσεις, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Οι εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και οι εταίροι των ΕΠΕ οι οποίες μετατρέπονται σε ΙΚΕ (διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΕ και στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγεται μόνο ο διαχειριστής της).

Οι θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, μεταφραστές, ποιητές, στιχουργοί, πεζογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, θεατρικοί επιχειρηματίες, τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ακόμη κι αν δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Οι θεατρικοί συγγραφείς -χαρακτηρισμένοι με αυτή την ιδιότητα από ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού με βάση τον νόμο 3232/2004 και Π.Δ. το οποίο, ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές που παρέχουν υπηρεσίες σε ελεγκτικές εταιρείες ή είναι μέλη Δ.Σ. των εταιρειών με ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Τα μέλη και οι μέτοχοι των Δ.Σ. των ποδοσφαιρικών εταιρειών με ποσοστό 3% και πάνω.

Οι ιδιοκτήτες – εκμεταλλευτές κυλικείων πλοίων που δεν εργάζονται αυτοπροσώπως και έχουν την ιδιότητα του ναυτικού.

Οι ιδιοκτήτες ταξί που, για να αποφύγουν τα ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ, μεταβιβάζουν σε ανήλικα τέκνα τους το αυτοκίνητο και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ παρόλο που οι ίδιοι εξακολουθούν να οδηγούν το ταξί.

Οι εκμεταλλευτές τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης που μισθώνουν τα οχήματα έναντι ανταλλάγματος – αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη.

Οι μέτοχοι, ανεξαρτήτως του ποσοστού ονομαστικών μετοχών, των Ανωνύμων Εταιρειών που ως σκοπό έχουν τη μεταφορά, έναντι κομίστρου, με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης προσώπων ή πραγμάτων.

ΑΙΧΜΕΣ
Ο ΟΓΑ έγινε… ΟΑΕΕ

Αιχμές για την «ιδιαίτερη ασφαλιστική αντιμετώπιση» (εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ) μεγάλης μερίδας επαγγελματιών που, σε εφαρμογή αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ κι ας μην είναι αγρότες, αφήνει η Διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΓΑ έχει μετατραπεί σε… ΟΑΕΕ»! «Εχει ανατραπεί ο σκοπός της σύστασης του ΟΓΑ» διαπιστώνει, στο ίδιο έγγραφο, η διοίκηση του ΟΑΕΕ βλέποντας να συρρικνώνεται η βάση των ασφαλισμένων του όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης… κρίσης και των λουκέτων, αλλά, και εξ αιτίας των… εξαιρέσεων.

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους ενεργούς ασφαλισμένους (εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες), δηλαδή περίπου 380.000 χρωστούν εισφορές 5,9 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι 195.590 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους, αφήνοντας χρέη 1,4 δισ. ευρώ από απλήρωτες εισφορές.

 Γιώργος Γάτος”

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Βέβαια το μόνο που θα καταφέρουν τελικά  θα είναι  να προσθέσουν επιπλέον ανθρώπους στον μακρύ κατάλογο των ανέργων, μαύρη τρύπα στον ΟΓΑ (γιατί τελικά αυτοί είναι οι μόνοι που πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές) , ερήμωση των χωριών και των μικρών νησιών, στραγγαλσιμό και των τοπικών κοινωνιών, αποθάρρυνση δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων σε δυσπρόσιτες περιοχές και φυσικά επ΄ουδενί δεν θα βελτιώσουν τα οικονομικά του ΟΑΕΕ, αφού ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να σταματήσει η ληστεία με τις υπέρογκες εισφορές που ζητά ο οργανισμός.

Θέλετε κι ένα παράδειγμα; Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια μικρή εποχιακή επιχείρηση (η πλειοψηφία τέτοιου είδους είναι στα χωριά και στα μικρά νησιά)  που σας αποφέρει  καθαρό εισόδημα  της τάξης των 12.000 ευρώ . Από φέτος θα δώδετε 26% φόρο και 50% για του χρόνου, δηλαδή  3.900 ευρώ φόρο. Σίγουρα 500 ευρώ φόρο για το ακίνητο ( ίσως και παραπάνω), φτάνουμε αισίως στα 4.400 ευρώ.  Με ΟΑΕΕ  4.800  ευρώ, αφού  οι περισσότεροι έχουν απαλλαγές αλλά η κατηγορία που θα ασφαλιστούν μεγαλώνει (τουλάχιστον η δεύτερη), φτάσαμε στα 9.200 ευρώ.  Δημοτικά τέλη, ρεύμα, νερό κτλ;

Εάν δεν επικρατήσει η λογική, σύντομα θα οδηγηθούμε  σε δράματα! Το meganisinews.gr  έχει προβάλει κι έχει ασχοληθεί πολύ με το σημαντικό αυτό θέμα:

3 Αυγούστου 2013Ο Θεόδωρος Σολδάτος λέει ΟΧΙ στον Βρούτση για τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων! Σήκωσαν «αντάρτικο» με κοινή κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

19 Ιουλίου 2013: Ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

17 Ιουλίου 2013: Διάβημα του βουλευτή Λευκάδας κ. Θ. Σολδάτου και 12 συναδέλφων του για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων

86.000 ευρώ ζητά ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) από Λευκαδίτισσα με μικρομάγαζο

7 Ιουλίου 2013:  Τέλος η ασφάλιση στον ΟΓΑ για χωριά κάτω από 2000 κατοίκους. Έφτασε το τέλος των μικροεπιχειρηματιών και του Μεγανησίου

6 Φεβρ. 2012: «Σύννεφα» πάνω απ΄ τον ουρανό των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων – Μεγανήσι

22 Φεβρ. 2011: ΤΕΒΕ για χωριά κάτω των 2000 κατοίκων

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights