Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Απριλίου 2024

Θέλουν να κουμαντάρουν και το ΕΣΠΑ οι δανειστές

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο μάτι της τρόικας -και ειδικότερα της Ε.Ε.- φαίνεται να μπαίνουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, που για την επόμενη επταετία (2014-2020) αγγίζουν το ποσό των 16 δισ. ευρώ. Παράγοντες της Ε.Ε. με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην παροχή ρευστότητας προς την αγορά, σε συνδυασμό με τη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον στραγγαλισμό των επιχειρήσεων, προετοιμάζουν το έδαφος για να διεκδικήσουν επιτροπεία στη διάχυση των σημαντικών αυτών κονδυλίων. Πρόκειται για σχέδιο που επεξεργάζεται η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία, ενώ δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις στη χώρα μας (το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες Sparkasse, για τις οποίες δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο), ετοιμάζεται να ποδηγετήσει τις διαδικασίες προώθησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα επόμενα επτά χρόνια. Ολα αυτά βέβαια με τις πλάτες πρόθυμων Ελλήνων συνεργατών, οι οποίοι από άμισθες -δήθεν- θέσεις προωθούν αυτή την προοπτική.

Ο ρόλος των Γερμανών

Ακόμη και οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Γερμανοί έχουν προτείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης τη δημιουργία ενός ουσιαστικού σχεδίου «αποκρατικοποίησης» του ΕΣΠΑ. Σε μια πρωτότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα λογική, οι δανειστές μας απαιτούν να αναλάβουν τις τύχες του ΕΣΠΑ με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ως supervisor και με γνωμοδοτικό -υπό αυτήν- όργανο τον ΣΕΒ. Κοινώς, στόχος των δανειστών μας είναι να βγει εκτός διαδικασιών το κράτος, άρα να μην υπάρχει παρέμβαση και έλεγχος από τη δημόσια διοίκηση υπό το πρόσχημα πως αυτή είναι υπεύθυνη για μια σειρά από αργοπορίες. Το οξύμωρο του σχεδίου, όμως, είναι πως οι Ελληνες «στυλοβάτες» του είναι οι επί της ουσίας υπεύθυνοι για τη σημερινή του αποτυχία. Κι αυτό διότι όλα τα κεντρικά πρόσωπα της νέας επιτροπείας που σχεδιά­ζεται είναι ήδη σύμβουλοι της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, κομβικός φαίνεται να είναι ο ρόλος που έχει ο σύμβουλος απλοποίησης διαδικασιών του υπουργείου Ανάπτυξης και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, που έχει στενές επαφές με τη γερμανική KfW λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στην PwC και την Andersen. Δική του υπήρξε η πρόταση για ενεργό ρόλο που θα πρέπει να έχει στη διαχείριση του ΕΣΠΑ ο ΣΕΒ, κάτι με το οποίο ο προσωπικός του φίλος και υπεύθυνος για το πρόγραμμα υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης συμφώνησε.

Παράλληλα, ο τελευταίος μέσα από μια σειρά πιστοποιήσεων έχει διευρύνει την προσπάθεια «αποκρατικοποίησης» του ΕΣΠΑ και προς άλλους φορείς της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και άλλοι, οι οποίοι λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει έχουν παρέμβαση σε πράγματα στα οποία κανονικά το κράτος όφειλε να έχει εποπτεία. Παρά ταύτα, εντύπωση προκαλεί πως αυτοί οι φορείς αντικαθιστούν το «αποτυχημένο κράτος» παρά το ότι έχουν δεχτεί οξεία κριτική για τη χαμηλή πορεία απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πως η ΓΣΕΒΕΕ στο κλείσιμο του εξαμήνου παρουσίασε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ μόλις 8%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται και οι άλλοι εργοδοτικοί οργανισμοί. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο Χατζηδάκη – Κυριαζή αφήνει τεράστια περιθώρια ευελιξίας και συμμετοχής στις επιχειρήσεις, αφαιρώντας ταυτόχρονα από το Δημόσιο ένα μεγάλο εργαλείο διάχυσης ρευστότητας προς την αγορά.

Η υπόλοιπη ομάδα και ο ρόλος Στουρνάρα

Την ίδια ώρα ο κ. Κυριαζής, άμισθος σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης, προωθεί κι άλλα πρόσωπα του κύκλου του. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή στο team του σχεδίου «αποκρατικοποίησης» του ΕΣΠΑ του επίσης φίλου του, αλλά και στενού συνεργάτη (άμισθος κι αυτός) του κ. Χατζηδάκη, κ. Στέφανου Κοτσώλη. Ο εν λόγω τεχνοκράτης έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο σκέλος του συντονισμού του εκσυγχρονισμού των δημοσίων συμβάσεων. Από τα επίσης στενά μέλη αυτού του κύκλου που έχουν λόγο για τα χρήματα και τα έργα του ΕΣΠΑ είναι και ο τέως πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας κ. Γιάννος Μπενόπουλος. Σοβαρός τεχνοκράτης ο ίδιος, έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στην άρση των ρυθμιστικών εμποδίων και του ανταγωνισμού αποτελώντας κινητήριο μοχλό στην επιχειρούμενη φιλελεύθερη μεταρρύθμιση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να επιχειρείται να τεθεί ως κέντρο όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών του νέου ΕΣΠΑ η KfW και δευτερευόντως ο ΣΕΒ δημιουργεί κινητικότητα. Πηγές αναφέρουν πως με αυτές τις ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης αντίθετος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί πως παράδοση του ΕΣΠΑ στους δανειστές και σε μια μικρή εγχώρια ελίτ είναι επικίνδυνη. Κι αυτό διότι μπορεί το Δημόσιο να είναι αναποτελεσματικό και αργοκίνητο, όμως το να διαχειριστούν τόσο λίγοι άνθρωποι τόσο μεγάλους πόρους αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Ηδη το θέμα έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη του οποίου γνωρίζουν τις προθέσεις των δανειστών, καθώς το εν λόγω μοντέλο είχε συζητηθεί και από τον τέως αντικαγκελάριο της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ και τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

[Πηγή newmoney.gr]

 πηγή

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights