Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Λευκάδα: Απολογισμός του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου – Βραβεία

Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στη Λευκάδα την εβδομάδα 15 με 22/9/2012.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ έγινε το Σάββατο στις 15/9 την οποία τίμησαν με την παρουσία τους στον Δημοτικό Κινηματογράφο ‘ΑΠΟΛΛΩΝ’ πάρα πολύς κόσμος μεταξύ των άλλων και οι κ.κ.: Αντώνιος Χαζίρογλου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, Κώστας Αραβανής Δήμαρχος Λευκάδας, Θεόδωρος Βερύκιος-Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Λίνα Μακρυγιώργου – πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αναστάσιος Γαζής-Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ.ά.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με χαιρετισμό και λόγο απο τον Αντιδήμαρχο Ελευθέριο Αραβανή και τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή του Φεστιβάλ Σκηνοθέτη Θάνο Κερμίτση. Ακολούθησε ειδική προβολή της ταινίας «Appartamento Ad Atene» (Διαμέρισμα στην Αθήνα) του Ρουτζέρο Ντιπάολα με την ευγενική παραχώρηση του Φεστιβάλ ‘TUTTO ITALIA’, που έγινε τον Απρίλιο του 2012 στην Αθήνα. Πρωταγωνιστές της ταινίας οι Λάουρα Μοράντε, Ρίτσαρντ Σάμελ και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Η προβολή ήταν η δεύτερη στην Ελλάδα.

Καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας οι προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένες να γίνονται καθημερινά το πρωί 12.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-21.00 στον Κινηματογράφο ‘ΑΠΟΛΛΩΝ’ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι συμμετοχές των ταινιών προέρχονταν απ΄όλο τον κόσμο με κυριότερες χώρες τις : Μεγ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ρουμανία, Συρία, Μπαχρέιν, Αυστραλία, Ελλάδα κλπ.

Προβλήθηκαν συνολικά πάνω από 150 ψηφιακές ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ τόσο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ όσο και στις Ειδικές Προβολές.

Στα πλαίσια ανάπτυξης συνεργασιών με άλλα διεθνή φεστιβάλ, στις Ειδικές Προβολές εκτός Διαγωνιστικού προβλήθηκαν επίσης ταινίες Video Art απο όλο τον κόσμο απο επιλογή των καλύτερων ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Video Art της Κολωνίας (CologneOff International Video Art Festival) καθώς και τα καλύτερα animation απο το BETHERE Corfu Animation Festival του 2012.

Μετά απο μία ποικίλη και ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα, το φεστιβάλ έκλεισε με την τελετή απονομής των βραβείων το Σάββατο το βράδυ 22/9/2012.

Στην τελετή παρευρέθηκε αρκετός κόσμος και εκτός των άλλων και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Δημήτρης Παναγιωτάτος, Γιάννης Σολδάτος, Βίκυ Γιαννούτσου και Βίκυ Χασάνδρα , οι οποίοι και απένειμαν τα βραβεία στους κινηματογραφιστές, που παρευρέθηκαν για να τα παραλάβουν.

Για κάθε βραβευθείσα ταινία προβλήθηκε το trailer της και για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελετή προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με το ευχαριστήριο μήνυμα του κάθε κινηματογραφιστή, που είχε στείλει μετά απο σχετική ενημέρωση, που του είχε γίνει για την υποψηφιότητα της βράβευσης του.

Η απονομή περιελάμβανε 9 βραβεία (awards) και 6 τιμητικές διακρίσεις (Honorable Mentions) ως ακολούθως :


Β Ρ Α Β Ε Ι Α

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ        : The Orchard (Sofi Basseghi) – Australia
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ  :  Voices (Hussain Al-Riffaei) – Bahrain
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : The Orchard (Reza Shams Latifi) – Australia
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ       : Shadow Beyond Time (Chris Droutsas) – Greece
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΧΟΥ              : Shadow Beyond Time (Antonis Koutelias) -Greece
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΝΤΑΖ          : The Orchard (Sofi Basseghi) – Australia
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ   : The Orchard (Sofi Basseghi) – Australia

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : Ensemble (Fekrane Mohamed)-France

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : Taste of Copper(Michael Stratigakis)-USA

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : A.L.F (Animal Liberation Front) (Jerome Lescure) – France
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : Maya(Pluton Vasi)- Albania
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : In this Room (Rich Swingle) -UK

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  : Τί Μέσα.. Τί έξω – Inside Out (Vaggelis Rigas)-Greece
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : Don’t Cry for your hair (Konstantin Semin)–Russia

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : American Songwriter (Michael Atman) – USA

Καλλιτεχνικός Δ/ντής Φεστιβάλ

 Θάνος Κερμίτσης – Σκηνοθέτης

 Ο κατάλογος των Βραβείων σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights