Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Τροποποίηση: Άρτια και οικοδομήσιμα τα 4 στρέμματα

Η τροποποίηση ορίζει: «Κατ΄εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τμ τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».

Μετά τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -που απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο- αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έκανε πίσω στο θέμα της έκτασης των οικοδομήσιμων οικοπέδων και με τροποποίηση που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται πλέον ότι άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων τα οποία ,σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.

Αλλαγές επήλθαν και στο άρθρο 5, καθώς επιτρέπονται πλέον οι εγκαταστάσεις νέων λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura.

Πάντως, παρά τις αλλαγές της υπουργού Περιβάλλοντος, αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται ανικανοποίητοι και ζητούν περαιτέρω νομοτεχνικές –κυρίως- βελτιώσεις για να καταστεί η τροποποιημένη ρύθμιση «απλή και καθαρή» όπως λένε. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι εάν η διάταξη παραμείνει ως έχει, μπορεί και να μην την ψηφίσουν.

Σημείο αιχμής και προς διευκρίνηση εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της κατάτμησης αλλά και της περιοριστικής ημερομηνίας της 1ης Μαρτίου. ΠΗΓΕΣ: TA NEA On-line, skai.gr

Απόσπασμα από την ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της Βιοποικιλότητας

“Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ συγκεκριμένα και στο «περίφημο» άρθρο 9 σχετικά με τις ρυθμίσεις στις περιοχές Natura και ειδικότερα στη διάταξη σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές αυτές.

Η θέση μας από την αρχή τέθηκε σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και μάλιστα έλαβε θετικά σχόλια.

Θεωρείται πλέον επιστημονικά δεδομένο ότι η διάσπαρτη δόμηση, που από το 1923 έχει θεσμοθετηθεί ως δικαίωμα με βάση μόνο την έκταση της ιδιοκτησίας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δεινά του φυσικού χώρου. Μια ματιά γύρω μας, όπου και αν είμαστε, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Με τη ρύθμιση που εισηγηθήκαμε, προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε το όριο δόμησης σε περιοχές που ήδη προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, χωρίς όμως να καταργήσουμε εντελώς το δικαίωμα για ανέγερση κατοικιών.

Από τη στιγμή που η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία πραγματικότητα στον ελληνικό φυσικό χώρο και ιδιαίτερα στις περιοχές Natura, είναι προφανές ότι μία ολοκληρωτικά καταργητική διάταξη θα αναστάτωνε την κοινωνία. Ακριβώς γι’ αυτό, αποφασίσαμε να προτείνουμε τον περιορισμό της κατάτμησης και της αρτιότητας στα 10 στρέμματα.

Ακόμα και αυτή η ενδιάμεση διάταξη όμως, ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετούς βουλευτές. Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011.

Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων.

Πολλοί υποστήριξαν ότι, αν και συμφωνούν επί της αρχής μαζί μας, πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές και να μην επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση.

Απαντώ ευθέως. Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά. Να θυμηθούμε ότι έχουμε μόνο 4 Προεδρικά Διατάγματα για τις αντίστοιχες περιοχές. Επιλέγουμε λοιπόν αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό. Τη σωτηρία των περιοχών αυτών, τώρα. Οι μελέτες θα ακολουθήσουν και αν και όπου αποδειχτεί ότι χρειάζεται ισχυρότερο καθεστώς προστασίας με διαβαθμίσεις, αυτό θα γίνει.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights