Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Γιατί τώρα έχουν ανάγκη την Αριστερά και γιατί δεν ενώνεται

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

H μεγάλη είδηση της χθεσινής μέρας ήταν το σαφές μήνυμα του Φώτη Κουβέλη κατά την συνέντευξή του στο ΜEGA. Ναι στο ευρώ, όχι στην στάση πληρωμών, ναι στην επανδιαπραγμέτευση του μνημονίου, ναι σε διαπραγματεύσεις για συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό αλλαγή όρων, συσχετισμών και προγραμματικών συμφωνιών. Είναι προφανές ότι η Αριστερά είτε το θέλουν είτε όχι, θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας. Γιατί και ο Τσίπρας ανοίγει ένα παιχνίδι προσδοκιών με στάση πληρωμών εντός ευρώ αλλά και το ΚΚΕ ξεκαθάρισε με έξοδο και κρατικοποιήσεις.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό σε όλα τα μήκη και πλάτη των επιχειρηματικών συμφερόντων το δίπολο Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ δεν πολυπερπαταέι καθώς οι συσπειρώσεις παραμένουν χαμηλές. Και γνωρίζουν καλύτερα ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πολιτική νομιμοποίηση με χαμηλά ποσοστά και οριακές έδρες. Ο Τσίπρας είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας γιατί παίζει σε ένα τρίπτυχο που γοητεύει μεν, διαθέτει τεράστια ρίσκα δε.

Δηλαδή δεν μπορεί να μιλάμε για αύξηση μισθών κι ενεργό ζήτηση την ώρα που δεν θα πληρώσεις τους κουρεμένους πιστωτές. Ομως αυτό αρέσει στην κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει κόβοντας ταυτόχρονα και σχέσεις με ισχυρά media και παίζοντας ένα χαρτί ανατροπής εντός των τειχών. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ξεκάθαρα απέναντι στην ιστορία αλλά και την ορθόδοξη μαρξιστική σκέψη, δίνοντας μια απάντηση στην δυτική οικονομία που τις τελευταίες δεκαετίες κυριάρχησε πλήρως στον πλανήτη μετά το γκρέμισμα του τείχους.

Οι κρατικοποιήσεις με ταυτόχρονη έξοδο από το νόμισμα αποτελούν μια λογική, που μπορεί μεν να εφαρμοστεί θα απαιτήσει όμως γεωπολιτική στρατηγική και άλλες ισορροπίες σε πολλά επίπεδα. Η ΔΗΜΑΡ έχει τον πιο σύνθετο ρόλο καθώς δεν ανατρέπει την πορεία της χώρας, όμως αναλαμβάνει να σπάσει το μονοπώλιο παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία που οδήγησε στην διαφθορά, την ανικανότητα και την χρεοκοπία και να αποτελέσει πόλο ελέγχου και πίεσης για μια υγιέστερη κυβέρνηση.

Όλα αυτά επίσης εξηγούν γιατί η Αριστερά σε μια φάση που θα συγκεντρώσει πιθανώς ποσοστό αθροιστικά μεγαλύτερο από όλους δεν μπορεί να είναι ενιαία. Ομως έχει ευθύνη και προς την χώρα και προς τον κόσμο της. Kαι η αλήθεια είναι ότι η αστική δημοκρατία, που οι υπόλοιποι έστειλαν στην χρεοκοπία, την έχουν τώρα ανάγκη.

ΠΗΓΗ : capital.gr

Foto: blemilo.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights