Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Σύσκεψη για την συγκρότηση λιμενικών ταμείων

Σύσκεψη με Αποστολόπουλο για την συγκρότηση λιμενικών ταμείων

Σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες 27 Δεκεμβρίου 2011 με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου και Δημάρχων της περιοχής εξετάστηκε το ζήτημα της συγκρότησης των λιμενικών ταμείων.

Οι Δήμαρχοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τα προβλήματα λειτουργικότητας και συνεργασίας  που διαμορφώνονται κατά την μεταβατική περίοδο που μεσολαβεί ώσπου να συγκροτηθούν αμιγώς δημοτικά λιμενικά ταμεία. Ζήτησαν τη μεσολάβηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε οι κατά τόπους δημοτικές αρχές να μη στερηθούν των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα υπάρχοντα λιμενικά ταμεία.

Ο κ. Αποστολόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης που θα μεταβιβάζει το σύνολο των λιμενικών ταμείων στους Δήμους. Κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν εμπεριστατωμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατό και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Εκτός του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας κ. Παύλος Μοσχολιός, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων και αντιπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ. Στέλιος Μποζίκης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων κ. Σπύρος Πολίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμφιλοχίας κ. κ. Μάρκος Βασίλας και Γιώργος Αλπός και ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Αντωνόπουλος.

ΠΗΓΗ : newsgallery.gr via e-vonitsa.blogspot.

Σε επτά δήμους η διοίκηση των λιμενικών ταμείων

Οι δήμοι που αναλαμβάνουν ως φορείς διαχείρισης των λιμένων, είναι Θάσου, Σάμου, Χίου, Κορίνθου, Σικεώνα στο Κιάτο, Πύλου και Αμφιλοχίας.

Σε επτά δήμους που πληρούν τις προϋποθέσεις, δίνεται από 1ης Ιανουαρίου του 2012, η διοίκηση των λιμενικών ταμείων, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την αποδοχή δύο σχετικών γνωμοδοτήσεων από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που εκκρεμούσαν από το 2003.Οι σχετικές λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων από τα υφιστάμενα λιμενικά ταμεία προς τα νέα δημοτικά λιμενικά ταμεία θα γίνουν γνωστές το προσεχές διάστημα.Οι δήμοι που αναλαμβάνουν ως φορείς διαχείρισης των λιμένων, είναι Θάσου, Σάμου, Χίου, Κορίνθου, Σικεώνα στο Κιάτο, Πύλου και Αμφιλοχίας.«Με αυτή την απόφαση δείχνουμε έμπρακτα ότι το κεντρικό κράτος, εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας μας. Και κάνουμε δεκτό ένα αίτημα της τοπικής αυτοδιοικήσεως που εκκρεμούσε από το 2003, δημιουργώντας σκιές στις σχέσεις της κεντρικής κυβερνήσεως και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης.Ο κ. Γεωργιάδης είχε πρόσφατα συνάντηση για το ζήτημα αυτό, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και εκπροσώπων των δημοτικών αρχών.Η συνάντηση που έγινε παρουσία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θάνου Πάλλη, είχε σκοπό την ενημέρωση από πλευράς υπουργείου των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας ώστε να λειτουργήσουν άμεσα Φορείς Διαχείρισης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν 37 λιμενικά ταμεία και 35 δημοτικά λιμενικά ταμεία. Να σημειωθεί πως εκκρεμούν ακόμη 31 αιτήσεις δήμων.

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights