Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Απριλίου 2024

Έχουν φτεράάά!

Σκίτσο από iliaoikonomia.gr, 21/11/2011

«Ορατή» από σήμερα η μείωση μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους

Εξαιτίας του ενιαίου μισθολογίου.

Σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και στα 1.000 ευρώ, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Οι περικοπές αυτές, λόγω του νέου ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου, είναι «αισθητές» στους δημοσίους υπαλλήλους στους μισθούς που λαμβάνουν σήμερα και αύριο ως προκαταβολή για το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.Οι διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1/11/2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 ευρώ έως και 937 ευρώ, ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Ειδικά, όμως, για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι περικοπές μπορούν να φτάσουν και στα 1.000 ευρώ, λόγω των επιδομάτων που λάμβαναν.Όπως προβλέπεται στον νόμο, οι περικοπές επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013. Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Αναμένεται να υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων, οι καθαρές αποδοχές των οποίων δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού δανείου τους.Παράλληλα, το 2012 φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% και στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.

Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, καταρτίζει τις σχετικές διατάξεις.

Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους (Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights