Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Δήμος Λευκάδας: Πωλείται το «δικαίωμα νερού»!

του Θανάση Περδικάρη

…προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα παραχώρησης του νερού στην ΕΥΔΑΠ αυτο-απαξιώθηκαν δηλώνοντας επανειλημμένα και σε έντονους (!) τόνους ότι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν την κατάσταση….

Όταν στις 14 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε για την ύδρευση του νέου Δήμου κανείς δεν υποψιάζονταν τι θα ακολουθούσε ακριβώς 2 μήνες αργότερα. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση η δημοτική πλειοψηφία και οι 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποφάσισαν ομόφωνα :

«Σε 1 μήνα να κατατεθούν γραπτώς οι όποιες προτάσεις και εμπειρία υπάρχει. Να προχωρήσει ο νέος κανονισμός Ύδρευσης. Να αρχίσει και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η καταγραφή όλων των ρολογιών. Να γίνει ρύθμιση των καταγραμμένων οφειλών στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

Να εξεταστεί η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης».

Ξαφνικά μέσα Απριλίου κι ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου με εντολή της τρόϊκα επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις, στοχεύοντας να παραδώσει με διαδικασία fast truck δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε πολυεθνικές, η δημοτική αρχή εισηγείται το θέμα: «Απόφαση Δ.Σ. για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πλαίσιο του Δήμου με το Ελληνικό Δημόσιο και αρμόδιο φορέα την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.».

Είχε βέβαια πραγματοποιηθεί κομματική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Καρχιμάκη, υπουργών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών και κομματικών παραγόντων από τα Ιόνια για την ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ των υδρεύσεων  και αποχετεύσεων όλων των Νησιών. Επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη-ενημέρωση στη Λευκάδα πολυμελούς κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ με τον δ/ντα Σύμβουλου Νικ. Μπάρδη (για πάρα πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής Veolia που δραστηριοποιείται στην αγορά και διαχείριση δικαιωμάτων νερού και με έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΔΑΠ). Τέλος δεν ήταν άσχετη με το θέμα και η (κατά πλειοψηφία) απόφαση του Δ.Σ. να διαγράψει τις προσαυξήσεις από την μη πληρωμή τελών ύδρευσης-αποχέτευσης.

Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική απόφαση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ την οποία αποφάσισαν να στηρίξουν και να υλοποιήσουν, εδώ στη Λευκάδα, όλοι οι «πρόθυμοι» του μνημονίου της δημοτικής πλειοψηφίας. Από κοντά και ο Ξ. Βεργίνης που αγχωμένος κα ακολουθώντας τις κωλοτούμπες της πλειοψηφίας, προσπαθούσε απεγνωσμένα και το κατάφερε, να μπει στο κάδρο της «συναίνεσης».

Αντίθετα υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση όλων των «προθύμων» με τις δημοτικές παρατάξεις «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» και «Λαϊκή Συσπείρωση» που άσκησαν έντονη κριτική, ενημέρωσαν, κατήγγειλαν και καταψήφισαν την «κατ’ αρχήν» συμφωνία.

Τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, από όσους στήριξαν την απόφαση, προκαλούν αγανάκτηση, οργή, θλίψη και σαρκασμό. «Η Λευκάδα έχει ανάγκη, η ΕΥΔΑΠ θα έρθει ως μάνα εξ ουρανού…» (Κ. Αραβανής, δήμαρχος), «Σας περιμέναμε από καιρό, διάτρητο το σύστημα σε όλες τις πλευρές…» (Λ. Αραβανής, αντιδήμαρχος), «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά προς τα «διακεκριμένα στελέχη της επιχείρησης» που ήρθαν για να βοηθήσουν τη Λευκάδα που υποφέρει σήμερα… Ήταν δικιά μας ιδέα, την είχαμε στο πρόγραμμά μας…» (Ξ. Βεργίνης, μείζων αντιπολίτευση).

Όλοι αυτοί προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα παραχώρησης του νερού στην ΕΥΔΑΠ αυτο-απαξιώθηκαν δηλώνοντας επανειλημμένα και σε έντονους (!) τόνους ότι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν την κατάσταση. Αντιδήμαρχος μάλιστα κατέθεσε την «αγανάκτησή του» (απολογούμενος ίσως στον εαυτό του;) γιατί δεν μπορεί να ησυχάσει ούτε τα σαββατοκύριακα!

Απλά δεν μας λένε ότι είναι «λαγοί» στο σχέδιο της κυβέρνησης για άνοδο της μετοχής της ΕΥΔΑΠ με εμφάνιση της «κρυμμένης» αξίας της από την ενοποίηση των δήμων σε άμεσα δίκτυα νερού και την αύξηση των τιμολογίων. Όλα αυτά βέβαια ως  αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσει στρατηγικούς μετόχους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την επιχείρηση, ετοιμάζεται να ακυρώσει σύμβαση του 1999 που προέβλεπε εκμετάλλευση του νερού μέχρι το 2019 μόνο από την ΕΥΔΑΠ και τις υποδομές στο Δημόσιο!

Επειδή λοιπόν οι μάσκες έπεσαν δεν έχει πλέον νόημα, από δω και πέρα, η κρυφή ατζέντα. Είναι προτιμότερο να δηλώσουν τι προγραμματίζουν, γιατί το προγραμματίζουν και πως θα το υλοποιήσουν. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τα σχέδιά τους γιατί, πολύ απλά, την αφορούν. Δεν είναι τόσο κακό! Αντίθετα επιβάλλεται να αντιμετωπίζεις τους πολίτες με ειλικρίνεια, ιδιαίτερα όταν έχεις πρόβλημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

ΑΓΓΛΙΑ: οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν το 1989 µέχρι το 1993 αύξησαν την τιμή του νερού κατά 50% και μέχρι το 2006 κατά 245%.!!!
ΙΤΑΛΙΑ: προβλεπόταν ότι από το 2012 η διαχείριση του νερού θα γινόταν από ιδιώτες ή με ΣΔΙΤ. Τώρα συγκεντρώθηκαν 1.400.000 υπογραφές και θα γίνει δημοψήφισμα. ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ: το προσωπικό από 7.000 το 2009 μειώθηκε σήµερα σε 4.700.

Ας αναφερθούμε και στις αγορές νερού που έχουν στηθεί στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη ΧΙΛΗ από τις εταιρίες τύπου Veolia. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι δεν είναι πλέον δημόσιοι αλλά ιδιωτικοί. Εκεί, όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στην δίψα και τη φτώχεια. Εκεί που θέλουν να μας οδηγήσουν οι «πρόθυμοι» με αντάλλαγμα την «καρέκλα» τους!!!

Μάης, 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

ΠΗΓΗ : mylefkada.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αντιπ/ρχης. Σύσκεψη για την απασχόληση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                                    Λευκάδα 7-02-2012   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πραγματοποιήθηκε χθες 6-02-2012 ημέρα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights