Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2018

Ένας σπάνιος τοπογραφικός χάρτης του Μεγανησίου (1729)

«Είναι χειρόγραφος έγχρωμος, που σώζεται ως αντίγραφο [σε 4 φύλλα των 0,49 Χ 0,35 μ. το καθένα, συνολικών διαστάσεων 0,98 Χ 0,70 μ.]. Χρονολογείται το 1729 και επομένως ανάγεται στην περίοδο της μόνιμης Βενετικής κατοχής, ύστερα από την προσωρινή κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους το 1715-1716. Με την επανεγκατάτασή τους οι Βενετοί προχώρησαν ως γνωστόν στη νέα καταστίχωση του νησιού.

Τις νέες καταστατικές χαρτογραφήσεις συνέταξε το 1720 και εξής ο μηχανικός Santo Semitecolo. Ο ίδιος είναι και ο συντάκτης αυτού του θαυμαστής λεπτομέρειας χάρτη των ανατολικών παραλίων της Λευκάδας και των παρακείμενων νησίδων και νήσων. Με τη γνωστή  χρήση των χρωμάτων και τη λεπτομερή καταγραφή οικισμών (πάλι με το κόκκινο χρώμα και τη συστάδα κόκκινων σχηματικών αποτυπώσεων), χωριών, Βουνών κλπ μας δίνει τον οικιστικό πλούτο του Μεγανησιού και ίσως για πρώτη φορά και των παρακείμενων παραλίων.

Το ενδιαφέρον στον χάρτη αυτό είναι η αποτύπωση των Βουνών με την πανοραμική τεχνική, τη γραμμοσκίαση που επιτρέπει την απεικόνιση του ύψους και της έκτασης τους, όπως μόλις στις αρχές του 17ου αιώνα αρχίζει να συνηθίζεται ιδίως στους τοπογραφικούς χάρτες, αλλά και της απόληξής τους στην ακτή.»

ΠΗΓΗ: Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Η Λευκάδα στη Βενετική χαρτογραφία (1686-1729). Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Ε.Ι.Ε. Τετράδια Εργασίας 25/26 (2004). «Copia. Dissegno d’una parte di Top(p)ograffia, Littorale, Porti, e’scogli adiacenti per Levante all’ Isola di Levcada» […] 1729.

Την εργασία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να την «κατεβάσει» εδώ.

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα του σεμιναρίου Επτανησιακής διατροφής από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που ξεκινά την Δευτέρα στην Λευκάδα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ   Λευκάδα, 1-5 & 12-13 Απριλίου 2013 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Φιλοσόφων & Τζεβελέκη), Λευκάδα   ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Απριλίου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *